Volvo
Dobrodošli na strani
Volvo car Slovenija
Izberite zastopnika
Leskoškova 2, 1000 Ljubljana
Zagrebška cesta 38, 2000 Maribor
Gorjupova ulica 1, 1000 Ljubljana
Flajšmanova ulica 3, 1000 Ljubljana
Istrska cesta 12, 6000 Koper
16.02.2017

Volvo S90 in V90 sta na testiranju Euro NCAP prejela najvišje ocene za avtonomno zaviranje v sili, ki varuje pešce

Volvo Cars, proizvajelec avtomobilov premijskega razreda, je še utrdil svoj vodilni inovatorski položaj v svetu avtomobilske varnosti. Nova modela S90 in V90 sta namreč prva avtomobila, ki sta na testiranju avtonomnega zaviranja v sili (AEB - Autonomous Emergency Braking for Pedestrians) pod okriljem Euro NCAP prejela šest točk, skupno pa sta bila oba ocenjena s petimi zvezdicami.

 

S90 in V90 sta presegla najboljše izide vseh avtomobilov, ki so jih preizkusili v lanskem letu. Na ta način Volvovi avtomobili zavzemajo prva tri mesta večne lestvice najbolj varnih avtomobilov, ki so bili preizkušani pod okriljem Euro NCAP.   

Ti odlični rezultati so le nadaljevanje procesa, ki ga je začel model XC90. Ta je sploh prvi Volvov model, ki je na preizkusu Euro NCAP dosegal maksimalen rezultat za avtonomno zaviranje v sili v primeru naleta od zadaj. Po pričakovanjih sta tudi modela S90 in V90 v letu 2017 dosegla pet zvezdic. Zasluge za to gredo v prvi vrsti visokemu nivoju varnostne opreme, ki je serijsko vgrajena v oba avtomobila.

"Naši inženirji se izjemno trudijo in razvijajo vedno nove tehnologije, s pomočjo katerih lahko izpolnjujemo vedno strožje zahteve in standarde, ki jih postavljajo organizacije in agencije, ki opravljajo varnostna testiranja vozil. Že od nekdaj največ pozornosti posvečamo varnosti v resničnem življenju. Avtonomno zaviranje v sili, sistem City Safety sta le dve funkciji z daljšega seznama, ki nam pomagata pri razvoju samovozečega avtomobila. Ta za nas predstavlja ključ do zmanjšanja poškodb in žrtev v cestnem prometu," pravi Malin Ekholm, direktor Volvo Car Safety Centra.

Volvov uspeh na testiranju avtonomnega zaviranja v sili je v prvi vrsti rezultat izboljšanega sistema City Safety, ki je kot del serijske opreme vgrajen v vsak novi avtomobil znamke Volvo. Sistem City Safety prepozna nevarnost na cesti, saj podnevi in ponoči s pomočjo posebnih senzorjev in kamer zaznava avtomobile, pešce, kolesarje  in večje živali.

"Varnost je bila od nekdaj na vrhu našega prednostnega seznama. Odlični rezultati naših modelov S90 in V90 na varnostnih preizkusih pod okriljem Euro NCAP so dokaz naše predanosti varni in posledično bolj udobni in samozavestni vožnji," še dodaja Malin Ekholm.

Preizkus avtonomnega zaviranja v sili, ko se pred avtomobilom nepričkovano pojavi pešec, predvideva tri različne scenarije. Pri vseh pa bi bilo trčenje za pešca usodno, če ne bi posredoval sistem avtonomnega zaviranja v sili:

  • odrasli pešec steče na cesto na voznikovi strani vozila;
  • odrasli pešec stopi na cesto na sopotnikovi strani vozila (dva testa sta opravljena za ta scenarij);
  • otrok priteče med dvema parkiranima avtomobiloma in se na cesti pojavi na sopotnikovi strani vozila;

Volvo je že pred časom predstavil svojo vizijo, po kateri od leta 2020 v vozilu znamke Volvo nihče ne bo izgubil življenja ali se resno telesno poškodoval. Modela S90 in V90 sta le še dodaten dokaz uspešnega Volvovega vlaganja v avtomobilsko varnost.

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem
Več informacij